Leergang
De leergang is opgebouwd uit 4 studieblokken en een onderdeel voorbereiding.
Voorbereiding – Oriëntatie, met daarin o.a. de volgende onderwerpen:
de functie van een bevelvoerder, bevelvoering en besluitvorming.
Blok 1 – Van Manschap naar Bevelvoerder
Blok 2 – Technische Hulpverlening en Waterongevallen Incidentbestrijding
Blok 3 – Gevaarlijke Stoffen
Blok 4 – Brandbestrijding
Blended learning
De leergang Bevelvoerder is een zogenoemde ‘blended learning’-opleiding. Dat houdt in dat de deelnemers naast de contacturen op het opleidingsinstituut ook in een Elektronische Leeromgeving (ELO) kennis op doen. De lesstof van de leergang is verwerkt in e-modules en ELO-opdrachten. Deze modules en opdrachten worden ter voorbereiding op de praktijkdagen zelfstandig door de deelnemers doorlopen.
De praktijkbijeenkomsten geven ruimte voor het stellen van vragen, bestuderen van casussen en het delen van ervaringen, maar zijn vooral gericht op het bijbrengen van praktische vaardigheden.
Gedurende de leergang voeren de deelnemers ook diverse leerwerkplekopdrachten uit binnen het eigen brandweerkorps, onder begeleiding van een door de eigen organisatie aangestelde leerwerkplekbegeleider. Het doel van de leerwerkplekopdrachten is dat deelnemers taken in een realistische context leren uitvoeren. Iedere kerntaak is uitgewerkt in verschillende leerwerkplekopdrachten die de deelnemer gedurende de leergang in de praktijk uitvoert. De leerwerkplekbegeleider geeft feedback over de uitvoering van de opdrachten. De feedback vormt input voor de toelatingsgesprekken met de docent. Deze gesprekken maken onderdeel uit van de toetsing.
Examinering
Toetsing tijdens de leergang Bevelvoerder bestaat uit 3 theorietoetsen, een praktijksimulatie Brandbestrijding en een computersimulatie Technische Hulpverlening en Incidentbestrijding Gevaarlijke Stoffen.
Instroomeisen
De deelnemer voldoet bij aanvang van de leergang aan de volgende criteria:
- Werk- en denkniveau op ten minste mbo 3-niveau
- Voldoen aan het kwalificatieprofiel Manschap A of gelijkwaardig
- Voorafgaand aan de leergang de beschikking hebben over een leerwerkplek en een leerwerkplekbegeleider
Programma / planning
De leergang bestaat uit 7 onderwijsweken met lesdagen van 8 uur. Na een lesweek volgt een periode van minimaal 2 weken waarin de deelnemer werkt aan zijn ELO- en leerwerkplekopdrachten. Dit is ter voorbereiding op de eerstvolgende lesweek. Er moet rekening worden gehouden met ongeveer 30 uur zelfstudie per lesweek voor o.a. opdrachten in de ELO, bestuderen van lesmateriaal.
Twee weken voorafgaand aan de eerste lesweek wordt een startbijeenkomst georganiseerd. Tijdens die bijeenkomst maken de deelnemers en hun leerwerkplekbegeleiders kennis met H2K en de betrokken functionarissen.