Diensten

Praktijkdag gedrag van IBC’s bij brand en lekkage

Praktijkdag IBC’s

H2K heeft een praktijkdag ontwikkeld over het gedrag van IBC’s bij brand en lekkage. Deze dag richt zich specifiek op incidenten die zich voor kunnen doen met Intermediate Bulk Containers (IBC’s) die ontvlambare en brandbare stoffen bevatten. Het programma legt het verband tussen theoretische kennis over IBC’s, de incidentscenario’s en de praktische gevolgen bij brand en lekkage.

Naast een korte introductie over classificaties en aandachtspunten bij IBC’s is in het programma vooral ruimte voor workshops en demonstraties. Wat voor gedrag vertoont een IBC wanneer deze wordt blootgesteld aan temperatuur? Wat is het verspeidingspatroon van een vloeistof bij een lekkende IBC op hoogte? Wat zijn de risico’s en de consequenties bij een inzet door een bedrijfsnoodorganisatie en/of de (bedrijfs)brandweer?

De Praktijkdag IBC’s is bedoeld voor personen die vanuit hun functie te maken hebben met, of verantwoordelijk zijn voor, het identificeren van risico’s en het beheersen en bestrijden van incidenten die kunnen ontstaan bij de manipulatie en opslag van IBC’s.

Programma

Het programma bestaat uit de volgende onderdelen: 

Theorie:

 • Kenmerken en classificaties van IBC’s
 • Risico’s en incidentscenario’s bij IBC’s met brandbare vloeistoffen
 • Bestrijding van incidenten met IBC’s

Praktijk:

 • Gedrag en verspreiding van vloeistoffen bij lekkages
 • Gedrag van IBC’s bij brand
 • Drukbrand en lekkage op hoogte
 • Consequenties van een inzet
 • Mogelijkheden en beperkingen van reppresief optreden bij brand of lekkage

Docenten

De docenten zijn Peter de Roos en Jochem van de Graaff. Beiden hebben jarenlange ervaring op het gebied van incidentbestrijding in de hoog-risico industrie. Naast het verzorgen van specifieke trainingen adviseren zij veiligheidsregio’s en bedrijven over uiteenlopende praktische veiligheidsvraagstukken.


Praktische informatie

De 3e editie van de Praktijkdag IBC's wordt 3 oktober 2024 georganiseerd op oefenterrein Kleefse Waard in Arnhem. De kosten voor deelname aan deze Praktijkdag IBC's bedragen € 875,00 p.p. excl. BTW. Inschrijven kan tot 3 september 2024. Deelname kan tot 1 maand voor aanvang van de praktijkdag worden geannuleerd. Nadien worden alle kosten in rekening gebracht. H2K behoudt zich het recht voor om uiterlijk 14 dagen voorafgaand aan de praktijkdag deze te annuleren bij onvoldoende aanmeldingen.


Meer informatie

Wilt u meer informatie over de Praktijkdag IBC's?
Neem dan contact op met een van onze medewerkers.


Praktijkdag: Gedrag van IBC’s bij brand en lekkage
 1. Bedrijfsnaam
  Geef uw bedrijfsnaam
 2. Uw naam(*)
  Vul uw naam in
 3. Adres
  Geef uw adres
 4. Postcode
  Geef uw postcode
 5. Woonplaats
  Geef uw woonplaats
 6. E-Mail(*)
  Vul uw email adres in
 7. Telefoon
  Vul uw telefoonnummer in
 8. Opmerking / Vraag(*)
  Vul AUB een bericht in
 9. (*)
  Ongeldige invoer