Trainingen

H2K organiseert een breed pakket praktijktrainingen om de kennis en vaardigheden van repressief brandweerpersoneel verder te ontwikkelen. Met reële en herkenbare incidentsituaties en scenario’s. De trainingen kunnen op locatie worden verzorgd, maar ook op oefencentra. H2K werkt bij de organisatie van trainingen samen met diverse oefencentra in Nederland, België en Frankrijk. Dankzij deze partnerschappen is het mogelijk uiteenlopende incidentscenario’s en specialistische hulpverleningstaken op elke gewenste schaal praktisch te trainen in een realistische omgeving.

Workshop Ammoniak en waterstof in de energietransitie

Gemeentelijke, provinciale en landelijke overheden en de veiligheidsregio’s zijn momenteel intensief betrokken bij de overgang van fossiele energie naar nieuwe energiedragers, zoals ammoniak en waterstof. Hoewel deze energiebronnen op zichzelf niet nieuw zijn, is de schaal waarop ze zullen worden toegepast en de diversiteit van toepassingsgebieden wel nieuw. Dit betekent dat de infrastructuur, opslagfaciliteiten, maar ook productieprocessen moeten worden geïntegreerd in de bestaande maatschappij. Ook zullen er wijzigingen zijn in transportstromen waar met name lokale overheden en veiligheidsregio’s mee te maken krijgen.

Deze energietransitie gaat gepaard met uitdagende veiligheidsvraagstukken, zoals:

 • Wat zijn de gevaarsaspecten van waterstof en ammoniak?
 • Hoe kunnen we stoffen als ammoniak en waterstof veilig opslaan?
 • Over welke hoeveelheden ammoniak en/of waterstof hebben we het?
 • Waar moet de opslag en overslag van ammoniak en/of waterstof plaats gaan vinden?
 • Binnen welk tijdsbestek worden deze opslagterminals gebouwd?
 • Welke consequenties zijn er voor transportstromen?
 • Welke consequenties zijn er voor de verdichtingsopgaaf van gemeenten?
 • Welke consequenties zijn er voor de inzet van hulpverlening in geval van een incident?

H2K, Antea Group en Stichting NH3 Event hebben in samenwerking een workshop over ammoniak en waterstof ontwikkeld. Het programma is gericht op beleidsambtenaren, omgevingsmanagers, bij dit onderwerp betrokken ambtenaren van lokale overheden (externe veiligheid, ruimtelijke ordening, e.d.), vergunningverleners (gemeenten en omgevingsdiensten) en medewerkers van de afdeling Risicobeheersing (Veiligheidsregio’s).

Onderwerpen

Deze praktische workshop vergroot de kennis over het toekomstig gebruik van ammoniak en waterstof. Door middel van schaalproeven op het buitenterrein van de trainingslocatie worden deelnemers meegenomen in de fysische eigenschappen van ammoniak en waterstof. Vervolgens wordt met thematische sessies over o.a. externe veiligheid, ontwikkelen van ammoniak- en waterstofinfrastructuur, incidentbestrijding en geleerde lessen uit eerdere incidenten het verdere speelveld voor de deelnemers geschetst. Aan het einde van de workshop worden de deelnemers uitgedaagd om samen met de docenten de behandelde onderwerpen naar hun werkpraktijk te vertalen.

Docenten

De docenten zijn Monique Berrevoets-Steenbakker en Govert Jongsma van Antea Group, beiden gespecialiseerd in industriële en externe veiligheid en beleidsvraagstukken over deze onderwerpen. Namens Stichting NH3 Event licht Rianne Vriend-Vrijenhoef toe hoe ammoniakterminals worden ontwikkeld en op welke wijze veiligheid daarin al in een vroeg stadium een rol speelt.

Peter de Roos en Jochem van de Graaff zijn beide specialist op het gebied van industriële Incidentbestrijding en verzorgen vanuit H2K de praktische workshops met waterstof en ammoniak.

Kosten

De kosten van deze studiedag bedragen € 750,00 p.p. ex. BTW.
De workshop vindt plaats op de opleidingslocatie van H2K in Dordrecht op 12 september 2024.
Inschrijven kan tot 8 september 2024.

Het is ook mogelijk om de workshop op maat gemaakt voor uw organisatie en/of op andere locaties in Nederland te organiseren. Neem contact op met H2K om te informeren naar de mogelijkheden.

Opdrachtverstrekking en facturatie verloopt via H2K. Deelname kan tot 30 dagen voor aanvang van de workshop kosteloos worden geannuleerd. Nadien worden alle kosten in rekening gebracht. De organisatoren behouden zich het recht voor om de workshop uiterlijk 14 dagen voorafgaand aan de workshop te annuleren bij onvoldoende aanmeldingen.

Meer informatie

Meer informatie over deze workshop Neem dan contact op met een van de docenten.
Per email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Inschrijfformulier Workshop Ammoniak en waterstof in de energietransitie
 1. Bedrijfsnaam
  Geef uw bedrijfsnaam
 2. Naam(*)
  Vul uw naam in
 3. Adres
  Geef uw adres
 4. Postcode
  Geef uw postcode
 5. Woonplaats
  Geef uw woonplaats
 6. E-Mail(*)
  Vul uw email adres in
 7. Telefoon
  Vul uw telefoonnummer in
 8. Opmerking(*)
  Vul AUB een bericht in
 9. (*)
  Ongeldige invoer
 

Training in beeld