Leergang
Het brandweeronderwijs is erop gericht om de deelnemer competent en vakbekwaam te laten worden op het niveau van beginnend beroepsbeoefenaar. Tijdens de leergang Manschap doorlopen de deelnemers de volgende vijf fasen van incidentbestrijding:
1) Uitrukfase
2) Verkenningsfase
3) Inzetfase
4) Afbouwfase
5) Nazorgfase
Blended learning
De leergang Manschap is een zogenoemde blended learning opleiding. Dat houdt in dat de deelnemers naast de contacturen op het opleidingsinstituut ook in een Elektronische Leeromgeving (ELO) kennis op doen. De lesstof van de leergang is verwerkt in e-modules en ELO-opdrachten. Deze modules en opdrachten worden ter voorbereiding op de praktijkdagen zelfstandig door de deelnemers doorlopen.
De praktijkbijeenkomsten geven ruimte voor het stellen van vragen, bestuderen van casussen en het delen van ervaringen, maar zijn vooral gericht op het bijbrengen van praktische vaardigheden.
Gedurende de leergang voeren de deelnemers diverse leerwerkplekopdrachten uit binnen het eigen brandweerkorps, onder begeleiding van een door de eigen organisatie aangestelde leerwerkplekbegeleider. Die leerwerkplekbegeleider geeft feedback over de uitvoering van de opdrachten. De feedback vormt input voor de toelatingsgesprekken met de docent. Deze gesprekken maken onderdeel uit van de proeve van bekwaamheid.
Examinering
Onder verantwoordelijkheid van het opleidingsinstituut vinden de onderstaande onderdelen van de proeve van bekwaamheid plaats:
• Praktijktoetsen
• Voortgang – en toelatingsgesprekken over het leren op de werkplek
Onder verantwoordelijkheid van het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) vinden plaats:
• Theorietoetsen
• Praktijksimulaties (Brand en THV/IBGS)
Instroomeisen
Om deel te mogen nemen aan de leergang Manschap, dient de kandidaat te voldoen aan de volgende eisen:
• In dienst zijn van een brandweerorganisatie
• Minimaal de leeftijd van 18 jaar bereikt hebben
• Beschikken over minimaal VMBO werk- en denkniveau (conform het Landelijk Functiehuis Brandweer)
• In het bezit van een geldige medische keuring voor het dragen van onafhankelijke adembescherming
• Beschikbaar zijn van een leerwerkplekbegeleider gedurende de hele leergang
Vrijstellingen
Download hier de vrijstellingsregeling
Programma / planning
De leergang wordt als dagopleiding (1 dag in de week) georganiseerd. De leergang bestaat uit 36 contactmomenten en heeft daarmee een doorlooptijd van 10 maanden. Per week staat 1 onderwijsdag gepland. Voorafgaand aan de onderwijsdag werkt de deelnemer aan praktische opdrachten binnen zijn of haar brandweerorganisatie. Dat gebeurt onder begeleiding van een leerwerkplekbegeleider. Ook zal de deelnemer zelfstandig e-modules en ELO-opdracht doorlopen.
Voorafgaand aan de leergang wordt een startbijeenkomst georganiseerd, waarbij de deelnemers samen met de leerwerkplekbegeleiders uit hun eigen organisatie worden uitgenodigd om kennis te maken met H2K en de betrokken functionarissen.
De leergang start bij voldoende (minimaal 8) deelnemers.
Planning
De actuele lesdatums staan vermeld op de jaarplanner. Aanmelden voor de leergang kan door middel van het invullen van het aanmeldformulier.